Loading...

Συντομες Ειδησεις

Μιχάλης Ζαχαρίας επί παντός επιστητού

Eιδήσεις, Ενημέρωση, Συνεντεύξεις
30 Αυγούστου 2016

ΖΑΧΑΡΙΑΣ-ΠΑΡΙΣΗΣ-AΦωτο. Από αριστερά. Ο νέος γ.γ. του συνδέσμου διαιτητών της Αν. Αττικής, ο συνεργάτης μας Δημήτρης Παρίσης και ο τεχνικός Σάκης Τασσόπουλος.

Πόσο κοντά φέρνει τους Έλληνες το τραπέζι. Μεταξύ μπύρας και μεζέ, οι όποιες ανασφάλειες, αμηχανίες, αρνητικές σκέψεις πάνε περίπατο. Σπάει ο πάγος και η συνέντευξη γίνεται φιλική κουβέντα. Ξυπνούν θύμησες και βγαίνουν εικόνες μαγικές. Παύει η ξύλινη, επαγγελματική γλώσσα, όλα αλλάζουν οι διαθέσεις, οι σχεδιασμοί, τα σενάρια.

(ερ.)-Ένα παιχνίδι είναι το ποδόσφαιρο και όπως κάθε παιχνίδι χρειάζεται τον διαιτητή του. Πόσο μπορεί να είναι πενηντάρης ο διαιτητής;

(απ.)-Εκεί έρχεται η πρόταση μας στον σύνδεσμο που ζητάμε να δημιουργηθεί ομάδα ποδοσφαίρου διαιτητών. Να παίζουμε διπλό μεταξύ μας υποχρεωτικά μια φορά τη βδομάδα, στο πλαίσιο της εκγύμνασης μας. Να μπούμε στην ψυχολογία του παίκτη. Να ξέρουμε πότε προσποιείται, πότε κάνει επαγγελματικό φάουλ.

(ερ.)-Σε καιρούς δίσεκτους πως επηρεάζεται η συμπεριφορά του κόσμου απέναντι σας;

(απ.)-Ξέρουμε όλοι μας ότι τα γήπεδα σε καταστάσεις οριακές λειτουργούν ως βαλβίδα ασφαλείας. Εκεί εκτονώνεται το πλήθος. Όταν δεν βρίσκει ψεγάδι τεχνικό, αρχίζει να ασχολείται με την εμφάνιση του διαιτητή (ψηλός-κοντός-χοντρός-καραφλός κοκ), για να έχει κάτι να πει.

(ερ.)-Θα πρέπει να περάσει στον κόσμο μακροπρόθεσμα η εικόνα του διαιτητή ως αθλητάνθρωπου, κατανοώντας ο κόσμος την σπουδαιότητα του ρόλου του.

(απ.)-Δεν είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές, είναι οι παίκτες. Αυτοί ματώνουν, αυτοί ιδρώνουν. Οι παράγοντες είναι οι εργοδότες που με τα λεφτά τους υπάρχει το ποδόσφαιρο. Εμείς είμαστε ένα γρανάζι σε αυτή τη μηχανή. Όμως αν τα παιδιά στις ακαδημίες παράλληλα τα μάθουν να διαιτητεύουν, σίγουρα θα βγει το συμπέρασμα πόσο δύσκολο είναι το έργο του διαιτητή.

(ερ.)-Επιτρέπεται ο παράγοντας-εργοδότης να αξιολογεί τον διαιτητή;

(απ.)-Δυστυχώς γίνεται. Για τα ατυχή αποτελέσματα της ομάδας φταίει συνήθως ο διαιτητής. Ύβρεις και προπηλακισμούς δεχόμαστε. Δεν είμαστε μαζόχες, αλλά μην ξεχνάς ότι ο εργοδότης δεν αξιολογεί τον ελεγκτή. Όταν έχεις καλή ομάδα παίζεις και ρίχνεις τρία γκολ και άντε γεια. Δεν ασχολείσαι με διαιτητές. Η ανωτερότητα μιας ομάδας στο χόρτο κάνει μπαμ.

(ερ.)-Μπορούν να βρεθούν ή να δημιουργήσουμε κοινά σημεία επαφής μεταξύ παικτών-διαιτητών;

(απ.)-Οι γνώστες των κανονισμών και οι καλόβουλοι έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα για εμάς. Αν οι βετεράνοι παίκτες και μάλιστα ηχηρά ονόματα στρέφονταν προς την διαιτησία, θα είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται ανοικτή συνάντηση μεταξύ προπονητών-παικτών-διαιτητών για να συζητηθούν τεχνικά θέματα και να προωθηθεί η επίλυση τους.

(ερ.)-Πόσα μέλη σήμερα είναι οι διαιτητές στην ΕΠΣΑΝΑ και τι πρέπει να προσέξουμε να μην συμβεί;

(απ.)-Σήμερα είναι 120 μέλη. Δεν πρέπει να υπάρχουν υπό ομάδες πέντε-έξι διαιτητές της Γ’ Εθνικής, πέντε-έξι του Α΄ Τοπικού κ.ο.κ. Αυτό είναι καταστροφικό για τον σύνδεσμο. Τα μέλη πρέπει να είναι μεταξύ τους φίλοι. Να υπάρχει ομοιογένεια, χημεία, να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Πρόταση μας στη γενική συνέλευση που θα γίνει σύντομα, να υπάρξει πρόνοια για την εκμάθηση των μελών. Επισκέπτης καθηγητής διαιτησίας ανά τακτά διαστήματα, να διδάσκει και να λύνει τις όποιες απορίες υπάρχουν. Δεύτερον να υπάρχει γυμναστής και να φτιάξουμε επιτέλους τη δική μας αίθουσα διαιτητών, το δικό μας σπίτι.

(ερ.)-Πόσο είναι εφικτό αυτό, από που θα βρεθούν τα χρήματα;

(απ.)-Ο διαιτητής δεν είναι επάγγελμα. Συντηρείται από τις αποζημιώσεις (εξοδολόγια των αγώνων). Από το 1991 η διαιτησία είναι στη δικαιοδοσία των ενώσεων. Υπάρχει ένα ποσοστό 10% από τις αποζημιώσεις που πηγαίνει κακώς στις ενώσεις κι όχι στους συνδέσμους. Αυτό καταγγέλθηκε και κερδήθηκε στις ενώσεις Λιβαδειάς, Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Τρικάλων.

Υπάρχει λοιπόν το δεδικασμένο. Αυτό θέλουμε κι εμείς να πετύχουμε. Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει η γενική συνέλευση των μελών. Τα χρήματα αυτά θα μας βοηθούσαν πολύ. Θα μπορούσαμε να πληρώσουμε το σήμα του διαιτητή ανά έτος. Επίσης θα μπορούσαμε να παρέμβουμε θετικά και ουσιαστικά στο ΚΑΔΙΠ. Στο σύστημα ασφάλισης ατυχήματος του διαιτητή.

(ερ.)-Η εύρεση διαιτητών πόσο δύσκολη υπόθεση είναι;

(απ.)-Παρατηρείται το εξής φαινόμενο, κανείς δεν θέλει να γίνει διαιτητής μικρών κατηγοριών. Παρότι εδώ έχουμε πολυάριθμους αγώνες. Είναι πιο εύκολο να βρεθούν υποψήφιοι για ανώτερες κατηγορίες. Εκεί όμως χρειάζεται εμπειρία. Στη διαιτησία πρέπει να αρχίζεις από τη βάση. Ο διαιτητής ξεχωρίζει μόνο από την εμπειρία του.

(ερ.)-Τι είναι εν τέλει ο παρατηρητής διαιτησίας;

(απ.)-Ένα μέτρο είναι ο παρατηρητής διαιτησίας, να χρεωθεί δέκα διαιτητές Γ΄ τοπικού και να τους παρακολουθεί. Να τους λέει δέκα πράγματα στο τέλος του ματς και να περιμένει να δει στο επόμενο ματς να τηρούν τα δύο. Στο επόμενο τα άλλα τρία κοκ. Έτσι κάνεις έργο. Πάντα μια διοίκηση κρίνεται πετυχημένη όταν αφήνει έργο.

Αυτά και άλλα πολλά είπαμε με τον Μιχάλη Ζαχαρία, τον Πειραιώτη ρέφερι μαθητή του δάσκαλου Δημητριάδη, τον χείμαρρο και άκρως επικοινωνιακό. Έχει πολλά να δώσει ο νέος Γ. Γραμματέας στον σύνδεσμο διαιτητών Αν. Αττικής.

Αυτούς τους ανθρώπους έχει ανάγκη ο χώρος μας. Να τον έχει καλά ο θεός, αυτόν και τον φίλο της στήλης μας τεχνικό Σάκη Τασσόπουλο, που μας συντρόφευσε και έκανε τη γνωριμία σε αυτό το απίθανο ταξίδι.

Η συνέντευξη-κουβέντα έγινε σε μαγαζί στην παραλία της Λούτσας με φόντο την θάλασσα. Ξέρετε ότι η θάλασσα προσφέρει-ανοίγει ορίζοντες και οι ανοικτοί ορίζοντες ανοίγουν τα μυαλά των ανθρώπων. Όπως λέει μαι σοφή ρήση «Τα ανοικτά μυαλά και τα ανοικτά αλεξίπτωτα σώζουν τον άνθρωπο».

Δημήτρης Παρίσης

ψηφοφορια

Ποιος είναι ο MVP της EuroLeaque 2017/18;

Δείτε τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης

VIDEO

Το κάρφωμα-το έχει ξανακάνει παιδιά-της χρονιάς!