Loading...

Συντομες Ειδησεις

Περί αθλητικών εγκαταστάσεων!

Αρθρογραφία
9 Ιουνίου 2017

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ειλικρινά, δύο χρόνια σχεδόν από τη λήξη της σύμβασης της ΑΕΣΑΦ Κούρος με την τότε Kοινότητα Αναβύσσου, δεν περίμενα ότι η σύμβαση αυτή, θα απασχολούσε ακόμη τόσο κόσμο.

Μιας και ήμουν εγώ αυτός που σαν πρόεδρος και με όλο το τότε ΔΣ,  διαπραγματευτήκαμε τη συμφωνία και την υπέγραψα, θα προσπαθήσω να φέρω  στην επιφάνεια κάποια γεγονότα μήπως και διευκολύνω στο «μπλέξιμο» που έχει δημιουργηθεί, ανάμεσα στον Κούρο, στον ΝΟΣ και στον Δήμο Σαρωνικού και διευθετηθεί γρήγορα προς όφελος των αθλητών και των δύο σωματείων.

Στην ΑΕΣΑΦ Κούρος είχα ενεργό συμμετοχή από τον πρώτο χρόνο της ύπαρξης της και για 13-14 χρόνια την υπηρέτησα από θέσεις μέλους του ΔΣ, αντιπροέδρου, προέδρου και ταυτόχρονα σαν αρχηγού του τμήματος τένις.

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ(23/11/2000-23/11/2015)

Εκείνα τα χρόνια, η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή ήταν τραγική. Με λίγα λόγια, ανύπαρκτη! Το γεγονός αυτό και αφού κάθε προσπάθεια προς στους αρμόδιους φορείς που κάναμε έπεφτε στο κενό, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Έγινε «μάχη» 8 μηνών για να πείσουμε την πλειοψηφία της κοινότητας Αναβύσσου να μας παραχωρήσει εκείνο το οικόπεδο. Τρόπος του λέγειν οικόπεδο. Χωματερή ήταν!

Παραχώρηση για 20 χρόνια ζητούσαμε εμείς. 8-10 και πολλά σας είναι, μας απαντούσαν!

Τελικά συμφωνήσαμε στα 15.

Η σύμβαση είχε σαν στόχο να καλύψει και τις δύο πλευρές, κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Εμείς αναλάβαμε να φτιάξουμε γήπεδα, ανοικτά ή κλειστά αλλά και το «Παλαί ντε Σπορ» να φτιάχναμε, δεν είχε σημασία, αφού μετά τη λήξη της σύμβασης η εγκατάσταση σε όποια μορφή και να ήταν, θα περιέρχονταν στην δικαιοδοσία της (τότε)Κοινότητας.

Το Συμφωνητικό, το τονίζω αυτό,  σε καμία παράγραφο δεν καθόριζε προδιαγραφές για την ποιότητα της κατασκευής, αλλά έδινε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να συμβάλλουν με έργα στη βελτίωση των εγκαταστάσεων, χωρίς να επηρεάζεται σε κανένα σημείο της, η συμφωνία.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Το Συμφωνητικό προέβλεπε 9 όρους που έπρεπε να τηρηθούν. Κάποιοι από αυτούς ήταν κρίσιμοι και ουσιαστικοί. Για το αν παραβιάστηκαν και ποιοι από αυτούς, θα το αναλύσω σε προσεχές μου άρθρο. Τώρα θα σταθώ και θα σχολιάσω την Παρ.5 που έχει ένα μικρό θέμα ερμηνείας!

  Παρ.5: Προτεραιότητα γύμνασης έχουν τα παιδιά της περιοχής εφ΄όσον είναι μέλη της ΑΕΣΑΦ Κούρος.

Διευκρινίζω: Η απαίτηση για προτεραιότητα για τα παιδιά της περιοχής μπήκε από την Κοινότητα. Εμείς στη διαπραγμάτευση για να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμφέροντα του σωματείου, προσθέσαμε τον όρο «εφ΄όσον είναι μέλη του Κούρου».

Αλλά άλλο η έννοια της λέξης προτεραιότητα και άλλο πράγμα ο αποκλεισμός! 

Τώρα αν κάποιοι πίστεψαν ότι έγιναν ιδιοκτήτες του σπιτιού επειδή «έβαλαν το χαλάκι  που σκουπίζουμε τα πόδια» δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά του Δήμου, που ΠΟΤΕ δεν έλεγξε αν τηρείται η συμφωνία.

Και μη μου πείτε δα, ότι όλοι αθλητές του Κούρου είναι παιδιά της περιοχής; Μη τρελαθούμε τώρα!!!

Ο Κούρος δεν κατασκεύασε μόνο δύο γήπεδα τένις και ένα μπάσκετ και ένα βόλεϊ όπως αναφέρει η τωρινή διοίκηση του Κούρου στο Δελτίο Τύπου. 

Σε πρώτη φάση και σε 1 1/2 χρόνο, με αποκλειστικά δικούς του πόρους, εκτός από τα 4 ανοικτά γήπεδα, κατασκεύασε και αποδυτήρια, WC και γραφεία. Εγκατέστησε την καντίνα που υπάρχει και λειτουργεί ακόμη, ενώ σάπιζε στη παραλία και όλες οι εγκαταστάσεις, ήταν περιφραγμένες και ηλεκτροφωτιζόμενες!

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ

Για το θέμα του κλειστού της Αναβύσσου δεν γνωρίζω πολλά πράγματα γιατί είχα ήδη αποχωρήσει από το σωματείο. Είχα  ασχοληθεί μόνο κατά τη φάση της κατασκευής του, αρθρογραφώντας, όταν και είχα την ευθύνη της αθλητικής σελίδας του «Αττικός Παρατηρητής»…

Συγκεκριμένα, διαφώνησα (τεύχος Ιούλιος-Αύγουστος 2005) με την διαδικασία χρηματοδότησης που ακολουθήθηκε, γιατί πίστευα ότι έβαζε σε κίνδυνο το σωματείο. Συγκεκριμένα ανέφερα τότε τα εξής: «…αφού το σωματείο φέρεται να χρωστά στον εργολάβο 105,000 ευρώ, για ένα έργο που ουσιαστικά δεν θα του ανήκε!..»

Πρότεινα επίσης στο ίδιο άρθρο, ότι τέτοια έργα θα έπρεπε να έχουν διακοινοτικό χαρακτήρα!

Δεν θα  ήταν καλύτερα να προσπαθούσαν Σαρωνιδα-Ανάβυσσος-Φώκαια να είχε κατασκευαστεί ένα σωστό κλειστό σαν αυτό του Λαγονησίου ή των Καλυβίων; Σ΄αυτό το κλειστό, αν σε σπρώξει κάποιος όταν κάνεις λεϊ απ, γίνεσαι στον τοίχο χαλκομανία. Κάνεις παρέα στις διαφημίσεις!

Από την άλλη, ομολογώ ότι αν δεν είχαν ενεργήσει έτσι, σωματείο και δημοτική αρχή, ίσως οι αθλητές του Κούρου να αγωνιζόντουσαν σε ανοικτό γήπεδο, ακόμη και σήμερα!

Για την ιστορία αναφέρω ότι την περίοδο εκείνη και η Κοινότητα Σαρωνίδας επεδίωξε να πάρει χρηματοδότηση για αθλητικές εγκαταστάσεις ύψους 117,338 ευρώ, αλλά την έχασε επειδή δεν υπέβαλλε έγκαιρα ολοκληρωμένες μελέτες!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Απορώ και εγώ μαζί σας, γιατί 20 μήνες μετά τη λήξη του Συμφωνητικού, η Δημοτική Αρχή έχει αφήσει το  καθεστώς λειτουργίας του κλειστού σε εκκρεμότητα και παραμένει απλός θεατής της διαμάχης ανάμεσα στα δύο σωματεία. Μιας διαμάχης που δεν τιμά τις έννοιες του αθλητισμού γενικότερα.

Με όλο το σεβασμό προς τους αναγνώστες του sportcity.gr και τα πραγματικά γεγονότα, Στέλιος Κανελλόπουλος.

 

 

 

One Response to Περί αθλητικών εγκαταστάσεων!

 1. Ντίνος Χασάπης
  11 Ιουνίου 2017 at 10:33 ΠΜ

  Από τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν βγαίνουν αβίαστα 3 συμπεράσματα.
  1. Οτιδήποτε αφορά την αποκλειστική χρήση του κλειστού από τον Κούρο έληξε το 2015. Νέες συμφωνίες δεν υπάρχουν και εάν υφίστανται δεν μπορεί να εμποδίσουν την παράλληλη χρήση του κλειστού από τον ΝΟΣ. Έχω τονίσει ότι υπάρχουν δημοτικά γήπεδα τα οποία στεγάζουν 4 ομάδες
  2. Όλα τα δημοτικά γήπεδα διαχειρίζονται από τον Δήμο με τους εκάστοτε υπεύθυνους του Αθλητισμού. Αυτοί καθορίζουν, ελέγχουν και επιβλέπουν τους όρους χρήσεως (πρόγραμμα λειτουργίας, παράλληλες δραστηριότητες, σχετικές οικονομικές συναλλαγές )
  3. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ παρά του ότι έχει την πλήρη και μοναδική ευθύνη.
  Αναμένω την θέση των υπευθύνων, κατά σειρά, Δήμαρχος, τοπικός Αν/Δήμαρχος, Υπεύθυνη αθλητισμού αλλά και της Αντιπολίτευσης .
  ΥΓ( το να στείλουν πάλι τον ΝΟΣ να γυμνάζεται στα Καλύβια είναι τουλάχιστον προσβολή για τους αθλητές και θα καταδικάσει το τμήμα σε μαρασμό κ. Πρόεδρε του ΝΟΣ.

ψηφοφορια

Ποιος είναι ο MVP της EuroLeaque 2017/18;

Δείτε τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης

VIDEO

Το κάρφωμα-το έχει ξανακάνει παιδιά-της χρονιάς!